Loader
Kafa Brazil – Blic Preduzetnik 2016.
187
page-template-default,page,page-id-187,bridge-core-2.6.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-25.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-393
 

Kafa Brazil – Blic Preduzetnik 2016.

Kafa Brazil – 2016. Preduzetnik Godine – Blic & Societe Generale

NIJE DIZAO KREDITE, NIJE IZVOZIO
Milan drži posao već 27 godina, i preživeo je 300 KONKURENATA samo u svojoj OPŠTINI

kafa brazil blic preduzetnik_250417_RAS foto Vesna Lalic (33)
FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Kada su pre 27 godina pokrenuli mali privatni biznis i otvorili pržionicu kafe, Milan Risojević i njegova pokojna supruga Vesna imali su konkurenciju od čak 16 sličnih radnji samo u Lešnici.

BP_kafa_brazil_loznica_vesti_blic_unsafe

Od tada do danas pržionica kafe „Brazil“ preživela je burne turbulencije, ratne nedaće, porodične tuge, ali je posao opstao, proširio se i danas se vlasnik ovog pogona našao u najužem izboru kandidata za laskavo priznanje „Blic preduzetnik“ za 2016. godinu.


FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Pržionica kafe „Brazil“ jedan je od simbola varošice kroz koju vodi glavni put Loznica-Šabac. Nema onoga ko je prošao kroz centar Lešnice a da nije osetio miris sveže pržene kafe, koja je doputovala iz dalekog Brazila.

– Nastavio sam porodičnu tradiciju, koju je započeo deda, po kojem sam i dobio ime, a nastavio moj otac Mihailo. Bili su poznate kafedžije, držali su kafanu u Lešnici, a i ja sam se rodio bukvalno u šanku – seća se Milan prvih preduzetničkih koraka svojih predaka.


FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Kako kaže, sudbina je htela da se ceo život bavi privatnim poslom iako je završio za zubotehničara i jedno vreme radio kao sanitarni inspektor. Pre pržionice imao je trgovinu mešovite robe, prodavao je stočnu hranu, držao klub sa fliperima i video-igricama…

– Prilagođavao sam se situaciji, a onda sam 1990. otvorio pržionicu kafe. Vreme je bilo takvo da je u tom periodu samo u Lešnici bilo čak 16 pržionica kafe, a na teritoriji lozničke opštine oko 300! To je posledica zatvaranja fabrike „Viskoza“, pa su ljudi gledali kako da se snađu i prežive. Onda je usledio rat, nove nedaće, inflacija, a pojavom jakih firmi koje prodaju kafu bilo je sve teže. Brzo su pomrle mnoge male pržionice. Tada se za devize kupovala kafa i ja dok stignem do menjačnice u Loznici, kurs marke se promeni nekoliko puta. Kako smo iz toga izašli, nisam ni danas svestan. Nekako sam se borio, držao pod kontrolom sve što sam mogao i, eto, izborio se za opstanak. Danas smo u Lešnici ostali jedini koji imaju pržionicu kafe, a u celoj Loznici ima ih još tri – priča Milan.


FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Nikada nije odustao od toga da roba koju prodaje kupcima uvek mora biti kvalitetna. Držao se pravila da kafa može biti samo od kafe, bez ikakvih dodataka i surogata koji se inače obilato koriste.

Nema onoga ko prođe kroz Lešnicu a da nije svratio na kafu iz „Brazila“. Redovi građana stvaraju se svaki put kad autobusi prolaze kroz Lešnicu i ko god da je jednom probao, uvek se vrati po još.


FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Pored vlasnika, pržionica upošljava još sedam radnika, a u želji da unapredi proizvodnju, Milan je upravo nabavio novu mašinu, koja će umnogome podići kvalitet krajnjeg proizvoda.

Milan kaže da kafu nije izvozio, niti namerava, ali planira da raširi distribuciju na još neka mesta u okruženju.

Svakodnevno svežom kafom sa oznakom „Brazil“ snabdeva područje od Bajine Bašte, preko Ljubovije, Malog Zvornika i Loznice, do Šapca, Bogatića, Sremske Mitrovice, a pored tri maloprodajna mesta, jednog u Lešnici i dva u Loznici, razmišlja o otvaranju novog.


FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

– Ne planiram da proširujem asortiman proizvoda jer smatram da treba da se držim ovoga što dobro radim. Borba protiv nelojalne konkurencije i velikih proizvođača je teška i neizvesna, ali ja imam samopouzdanje i ne plašim se. Moj sin Mihailo ima stomatološku ordinaciju, a i ćerka Milena je četvrta godina stomatologije. Oni imaju svoj put i ja sam tu samo da pripomognem, kao i oni meni, kada je neophodno – ponosan je Milan.


FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Iako imaju dobru pakericu, smatra da bi tu mogli malo da se unaprede i modernizuju, kao i da poboljšaju ambalažu.

Kada govori o problemima u poslovanju, ističe da naplata ne ide baš lako, ali da uz stalne kontakte, povremena „pritiskanja“, i to nekako završava. Kafu već godinama nabavlja od dobavljača iz Čajetine, sa Zlatibora, koji je uvoze direktno iz Brazila.

Ova mala porodična firma nikada nije koristila kredite, niti bilo koje druge subvencije, već je sve postigla sopstvenim radom i novcem.


FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Dobro rukovođenje i ispravan razvoj omogućili su da firma nikada nije imala blokiran račun, niti je zbog bilo čega drugoga imala probleme u normalnom poslovanju.


FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

I Risojevića su kao i sve u najužem izboru posetili članovi žirija izbora za „Blic preduzetnika 2016“.

Članovi žirija:

Ministar finansija Dušan Vujović, ministar privrede Goran Knežević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, Aleksandar Gračanac iz Privredne komore Srbije, Jelena Bulatović iz Srpske asocijacije menadžera, Biljana Pešić iz Sosijete ženeral banke Srbija.

Kriterijumi:

Profitabilnost, likvidnost, izvozni potencijal, broj zaposlenih i novozaposlenih, tehnološke inovacije, orijentisanost ka zaštiti životne okoline, ostvareni doprinos u razvoju lokalne zajednice.

10 godina akcije

Desetu godinu zaredom dnevni list “Blic” u saradnji sa Sosijete ženeral bankom izabraće najboljeg preduzetnika, ovoga puta za 2016.